Sy härliga kuddfodral i färgsprakande tyger
Att sy ett eget kuddfodral är ett alldeles utmärkt projekt för nybörjare inom sömnad. Det är raka sömmar och enkla tygstycken!
Här har jag valt att göra det lite mer avancerat genom att lägga till en dragkedja, men vill man så kan man i stället göra en enklare kuvert-variant, som ett örngott.
Jag har valt ett härligt grönt mönstrat tyg, som piggar upp nu i mörkret efter att alla julstjärnor och adventsljusstakar är nerpackade efter julen.
Här finns ju verkligen ALL möjlighet i världen att gå bananas med färger och mönster. Blir det inte bra så är det bara att byta ut fodralen mot något annat tyg. (Jag behärskar mig något för min makes skull…)
Det du kommer att behöva är:
- tyg (2 bitar, fram- och baksida, á ca 50x50cm i vävt tyg)
- dragkedja (ca 40-45cm)
- tråd (förstås)
- Pressarfot för dragkedja
Att tänka på när du köper tyg
Jag köper mycket tyg på nätet och dessa är från Cocoa Fabrics. Det finns så många färgsprakande tyger med härliga mönster att köpa så man blir alldeles kollrig! (Tänk bara på att man kan behöva betala tull och moms om man köper saker från utanför EU.)
Vill man inte handla på nätet kan jag även tipsa om stuvlådorna på Ohlssons tyger, jag har gjort riktiga fynd där. Har man tur har de precis fyllt på med fina stuvar från olika designers! Jag brukar nästan alltid hitta något att kära ner mig i… Tyg alltså! 😁
Dessa tyger som jag ska använda har en full bredd på 150cm. När man köper tyger med ett visst projekt i åtanke kan det vara bra att tänka på att olika tyger har olika fullbredd. Man får ju helt enkelt inte plats med lika mycket på en meter av ett tyg där fullbredden är 110cm i stället för 140 eller 150cm! Enkel matematik liksom…
Jag skulle också rekommendera att köpa några cm extra på längden, de flesta tyger krymper lite när man tvättar och dessutom kan det även bli klippt lite snett när man köper. I många butiker lägger de på ett par cm extra just för att man ska ha lite mån om det är snedklippt, men det är inte alltid det görs, och det är inte heller något man kan kräva att de ska göra tycker jag.
Jag brukar tvätta alla mina tyger innan jag syr i dem. Dels för att de kan krympa, vrida sig och färga av sig, tvättar jag då först så slipper jag förhoppningsvis de problemen, men jag tvättar också för att få bort rester av de kemikalier som används vid tillverkningen.
Klipp ut dina mönsterdelar
Jag vill ha ett fint mönstrat tyg på framsidan och tänker sätta ett lite kraftigare, mera slitstarkt, vävt tyg på baksidan.
Mina innerkuddar som ska få nya fodral är ca 50x50cm. För att kuddarna verkligen ska fylla ut ordentligt ända ut i hörnen kommer jag att göra fodralen något mindre, ca 48x48cm.
Men vi får inte glömma bort sömsmånen! Med 1 cm sömsmån runtom, blir alltså mina mönsterdelar 50 x 50 cm. Sedan stryker jag bitarna innan jag börjar sy, så de är släta och fina.
Eftersom det är vävda tyger som lätt repar upp sig, ska vi börja med att sicksacka eller överkasta kanterna. Detta gör man alltså för att tygerna inte ska börja fransa och repa upp sig.
Välj en sicksacksöm och sy längs kanterna på tygbitarna (ok, jag använde faktiskt overlocken, den är ändå rätt mycket snabbare och jag ska göra tre fodral och har många bitar att kanta, men vilket som funkar utmärkt).
Sy i dragkedjan
Nu ska vi ta nästa steg, som är dragkedjan, men jag vill inte att den ska vara längs med riktigt hela sidan, för det blir väldigt knöligt i hörnen. Så för att undvika det vill jag att den ska börja och sluta några centimeter in från hörnen på varje sida.
Lägg dina två tygstycken räta mot räta och nåla ihop dem längs den sida där din dragkedja ska sitta. Om du tycker att det behövs. Själv nålar jag sällan, och det är en vanesak. Om du nålar, kom ihåg att ta ut nålarna innan du syr över dem.
I de flesta fall går det bra att sy över dem, men har du otur kan du göra som jag och knäcka nålen och göra ett fult jack i stygnplåten! Jag nålar inte lika mycket sedan dess… 😉
(PS: Dubbelkolla att ni verkligen får dragkedjan på rätt sida, jag råkade sy den i överkant på ett av mina tre kuddfodral… )
Ställ in maskinen på raksöm och sy ca 1cm in från nederkanten.
(Tips: Använd guidningsmarkeringarna på stygnplåten för att sy rakt och hålla avståndet!)
Sy ca 5 cm in från både höger och vänster sida som jag visar på bilden, så att du får en öppning mitt på. Vik ut tygerna platt med rätan neråt och pressa isär sömmen och kanten längs hela sidan.
Dragkedja på metervara
Jag tycker det är rätt smidigt att använda dragkedja på metervara. Då kan jag enkelt få precis den längd jag själv vill ha. Nackdelen är att det kan vara krångligt att få löparen på plats och använder man den på till exempel pyjamasar, så öppnar den sig lätt av sig själv…
Men det funkar alldeles utmärkt tillbåde kuddfodral och necessärer, fickor, väskor med mera.
Hos Hadynsons Creative hittar du många varianter av dragkedjor på metervara och massor av fina löpare att matcha dina tyger med.
Vill du inte ha dragkedja på metervara, så köper du en icke delbar dragkedja som är ca 40 cm lång.
För det här projektet behöver jag ca 46 cm dragkedja. Jag kommer att trimma av dem lite när de är fastsydda.
Dela dragkedjan lite i ena änden, trä på löparen och dra upp den. Man får lirka lite för att få dit löparen, men det brukar gå bra!
Sy fast dragkedjan med blixtlåsfot
Lägg tyget slätt med rätan neråt och lägg dragkedjan uppochner på rätt plats.
Här kommer ett tips på något som jag älskar; limma fast dragkedjan med limpenna! Jag har köpt min limpenna på Stoff och Stil. Den är rooosa, limmet är vattenlösligt (försvinner i tvätten) och när den är slut fyller man enkelt på med refillstift. Det finns en liknande penna från Prym också (en svart), och det spelar ingen roll vilka refiller man köper sedan, de passar i båda pennorna. Den är inte menad att ersätta sömmar, utan är i stället för att nåla!
Byt pressarfoten till en blixtlåsfot, som är anpassad för att sy dragkedjor. Dessa är öppna åt sidorna för att man ska kunna ställa in nålen att gå nära dragkedjan.
Ställ nålen i höger- eller vänsterläge (beroende på vilken sida av dragkedjan du vill sy på) och sy med raksöm på rätan, så nära tänderna på dragkedjan som du kan. Löparen kan göra det lite knöligt, men när du sytt en bit, stanna med nålen nere, lyft pressarfoten och dra förbi löparen så är den ur vägen.
När du kommit till slutet så låt nålen stanna nere, lyft pressarfoten och vrid tyget 90 grader. Sy FÖRSIKTIGT över dragkedjan (jag brukar använda handhjulet för säkerhets skull, det är ju så kort bit). Backa tillbaka en gång och sy framåt igen, så sömmen blir tredubbel över själva dragkedjan. Sy sedan på dragkedjans andra sida och vrid och sy över dragkedjan likadant igen i andra änden. Då borde du vara tillbaka där du började, så fäst tråden och klipp av! 😊
Sy färdigt kuddfodralet
Nu är vi på slutrakan, det är bara sista biten kvar!
Lägg sidorna räta mot räta igen och sy raksöm runtom resterande tre sidor. (Kom ihåg att byta tillbaka pressarfoten.) Sy ca 1 cm in från kanten.
Låt dragkedjan vara öppen medan du syr, annars kan det bli knepigt få upp den från insidan för att vända fodralet rätt! Klipp sömsmånen i hörnen lite snett så blir det inte så mycket tyg där när man vänder (klipp INTE i raksömmen). Vänd genom dragkedjans öppning. Jag brukar ta den trubbiga änden på en grillpinne för att peta ut hörnen ordentligt. Inte den spetsiga änden, då är det lätt hänt att man petar hål i tyget (ask me how I know… 😂).
Stryk så det blir slätt och fint!
Det finns massor av enkla sätt att piffa till ett enkelt kuddfodral ytterligare – man kan sy fast bollfrans eller volanger, blanda tyger på framstyckena, applikationer, knappar – möjligheterna är oändliga!
Gillade du det här inlägget? Dela det med andra!
Läs mera på San's Design
Först publicerad 2016-01-01, uppdaterad 2024-06-09