Virka en grytlapp i dubbelvirkning - enkel steg-för-steg-beskrivning

Bild med virkad grytlapp i dubbelvirkning

Virka en grytlapp med mig! Tjocka grytlappar som stoppar värme ordentligt är sällsynta tycker jag, men dessa dubbelvirkade grytlappar, eller pannlappar, är både täta och värmetåliga till och med för mina känsliga små hantverksfingrar!

Dubbelvirkning kan verka knepigt, men är en teknik som passar bra för nybörjare på virkning. För dubbelvirkning använder nämligen bara tre vanliga enkla grundläggande maskor – luftmaskor, fasta maskor och smygmaskor. Hemligheten ligger i var man sticker ner virknålen.

Val av garn

När du virkar en grytlapp, eller kastrullunderlägg eller liknande, ska du använda ett garn som tål hög värme. Mina favoriter är bomull eller ull. Ull isolerar bra och väljer du ett garn som kan tovas kan man göra riktigt tjocka och täta grytlappar och underlägg, som är både smutsavvisande och håller värmen borta. Jag gillar dock inte det där lite ”håriga” utseendet som ullen ofta har, utan föredrar ett slätt bomullsgarn, framförallt till grytlappar. 

Akrylgarn och andra syntetiska garner är oftast inte lämpliga för att virka grytlappar eller underlägg. Det kan både leda värmen och smälta om det blir för varmt. 

Till mina dubbelvirkade grytlappar använder jag mig av ett klassiskt tjockt bomullsgarn. Tack vare dubbelvirkningen blir den både tjock och tät nog att hålla värmen borta från fingrarna. Bomull är dessutom enkelt att tvätta i rätt höga temperaturer, vilket är bra när man vill använda dem i köket. 

Beskrivning - virka en grytlapp!

Min grytlapp:

  • Garn: Hobbii Rainbow Cotton 8/8 – ett Oeko-tex certifierat bomullsgarn
  • Virknål: #5
  • Åtgång: ca 60g för en grytlapp
  • Storlek färdig grytlapp: 20x20cm
  • lm=luftmaska
  • fm=fastmaska
  • sm=smygmaska

Jag har använt ett 8/8 bomullsgarn till mina grytlappar. 8/8 är en beskrivning av garnets tjocklek och hur många trådar som används för att tvinna garnet.

Har du inget tjockt bomullsgarn hemma, kan du ta flera trådar av ett tunnare garn, tex två 8/4-garner. Det kan man också göra om man vill ha ett melerat utseende av två färger. Det blir dock en lite annan känsla och man får experimentera så man får den tjocklek man vill ha.

Vill man ha ännu tjockare grytlappar kan man ta 3st 8/4-garner (med en lite större virknål) och då kan man göra riktigt härliga färgmixar! 

virkade grytlappar

Börja virka:

  • Lägg upp 31 luftmaskor (lm)
  • V1: Hoppa över 1 lm och virka 1 fm i andra lm från nålen. Virka i en maskbåge, inte två. Fortsätt med en fm i en luftmaskbåge varvet ut. (30 fm)
  • V2: Vänd med en lm.* Virka fm samtidigt i bakre maskbågen från v.1 och i den andra bågen från uppläggningskedjan. (Se bild) Fortsätt virka fm på detta vis varvet ut. (30fm)

*Vänd med en lm innebär att du, innan varvet startar, virkar en extra luftmaska för att kunna vända om och börja i första maskan från föregående varv. Denna vändmaska räknas inte med i det totala antalet maskor på varje varv. 

  • V3: Vänd med en lm. Virka fm samtidigt i bakre maskbågen från v.2 och i den andra bågen från v1. (Se bild) Fortsätt virka fm på detta vis varvet ut. (30fm)
  • V.4 – 46: Vänd med en lm och virka fm på samma sätt som på v.3 – i bakre bågen från varvet innan och främre bågen från varvet dessförinnan. Nu dubbelvirkar du! Kontrollera antalet maskor med jämna mellanrum, det är lätt att man missar någon i kanten och så blir det en trekant i stället! 😉
  • V47: Vänd med en lm och dubbelvirka varvet ut. Avsluta varvet med 12 lm. Detta kommer att bli en invirkad upphängningsögla*. (30fm+12lm)

*Vill du inte ha den, utan bara en fyrkant utan upphängning, så går det lika bra att strunta i de extra luftmaskorna. Då fortsätter du som förut med bara en vändmaska. 

 

  • V.48: Börja varvet på första fm. Dubbelvirka i alla fm från varvet innan. (30fm+öglan)
  • V.49: Vänd med en lm. Dubbelvirka alla fm från varvet innan och avsluta med sm i luftmaskorna på öglan (30fm+öglan)
  • V.50: Börja varvet på första fm. Fortsätt med sm i bakre och främre maskbågarna från de två föregående varven (på samma sätt som du dubbelvirkade med fm). Avsluta och fäst sedan tråden.

Nu är din virkade grytlapp klar! Sista varvet med smygmaskor ger en snyggt rundad kant och en lite mjukare avslutning. Häng upp dem i köket och njut av väl utfört arbete. 😊

PS: Jag har gjort mina grytlappar randiga eller färgblockade, men har inte tagit upp färgbyten i mönstret. Vill du ha randiga grytlappar är det bara att byta färg med jämna mellanrum. Jag brukar göra mina smala ränder fyra varv breda. 

Tips för färgbyte: Gör sista genomdragningen på maskan innan med den nya färgen för renare övergångar! 

randiga virkade grytlappar
Detaljbild virkade grytlappar

Gillade du det här inlägget? Dela det med andra! 

Läs mera på San's Design

Virka en nätkasse – gratis virkmönster till Rosie-kassen

Sy ett par enkla muddbyxor – från mönster till plagg på nio sömmar!

Lär dig mudda och bandkanta – utan bandkantare!

Sy härliga kuddfodral i färgsprakande tyger

Först publicerad 2021-08-01, uppdaterad 2024-06-09

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen